Lo-Reninge > Nieuws

Nieuws

 

 

04-09-2018
Stem op de Caesarsboom in verkiezing 'Boom van het jaar'

De wedstrijd Baillet Latour Boom van het Jaar is een initiatief van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen v.z.w., in samenwerking met de European Landowners' Organization, het Agentschap voor Natuur en Bos , Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen, de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij en Bos+, en financieel bijgestaan door het Fonds Baillet Latour.
De Baillet Latour Boom van het Jaar wedstrijd is geïnspireerd op de bestaande wedstrijd "European Tree of the Year", een Tsjechisch initiatief dat naar Europees niveau is gebracht door de Environmental Partnership Association (EPA) in samenwerking met European Landowners Organization (ELO). De Europese wedstrijd telt nu 15 deelnemende landen. Het doel van het initiatief is kennis en interesse te promoten voor bijzondere bomen.
Het concept van de wedstrijd is simpel: iedereen kan zijn lievelingsboom voorstellen als kandidaat 'Baillet Latour Boom van het Jaar'. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Het verhaal en een mooie foto van de boom zijn het belangrijkste want de professionele jury zal zich op die twee criteria baseren.
Uit de verschillende kandidaten kiest de jury één laureaat per Vlaamse provincie en één uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zowel bomen in particuliere eigendom als bomen op publiek domein kunnen als kandidaat voorgesteld worden.

 

 

De provinciale laureaat voor West-Vlaanderen is dit jaar de Caesarsboom in Lo. De naam verwijst naar een legende over Julius Caesar, die in 55 voor Christus op weg naar Brittannia een dutje zou hebben gedaan onder de boom (een taxus) en er zijn paard aan zou hebben vastgebonden.
De Caesarsboom zorgde ook voor heel wat ‘inspiratie' bij tal van verenigingen. Zo is er een wielertoeristenclub met de naam ‘Julius Caesar', een dartsvereniging met de naam ‘Caesarpikkers' en een damesvolleybalclub met de naam ‘Caesarienen'. Een specialiteit van de plaatselijke bakker is de Caesarstaart. En het voormalige restaurant 't Caesarshof werd enkele jaren geleden omgebouwd tot een woonresidentie die nog steeds dezelfde naam draagt. Julius Caesar ‘leeft' dus wel bij de plaatselijke bevolking.

BIJ HET STEMMEN UW NAAM EN MAILADRES INVULLEN!!!!

Het publiek kan stemmen voor hun lievelingsboom op de website www.boomvanhetjaar.be. De Belgische winnaar zal ons land volgend jaar vertegenwoordigen op Europees niveau voor de European Tree of the Year'!

Stem op de Caesarsboom in verkiezing 'Boom van het jaar'