Lo-Reninge > Nieuws

Nieuws

 

 

05-07-2018
Vlaanderen weer op zoek naar de Boom van het Jaar 2018

Boomliefhebbers uit heel Vlaanderen kunnen weer op zoek gaan naar de nieuwe Boom van het Jaar!

Na de trotse overwinning van de Dorpslinde van Massemen in 2016 zijn de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen (SBNL-VL) en de Boom van het Jaar samen met hoofdsponsor het Baillet Latour Fonds weer op zoek naar de mooiste boom van Vlaanderen met het beste verhaal. De boom van 2018 moet niet de grootste of oudste boom zijn, maar vooral één met een verhaal, een geschiedenis, een rol voor zijn omgeving. De zoektocht maakt deel uit van de Europese ‘Tree of the Year' wedstrijd, waar nu al 18 Europese landen meedingen naar de hoofdprijs.

In juni ging de Boom van het Jaar wedstrijd weer van start met een zoektocht naar nieuwe kandidaten. Met de wedstrijd ‘Boom van het Jaar' is men op zoek naar de leukste, interessantste, en meest opmerkelijke bomen met een verhaal vanuit heel Vlaanderen. In 2017 was Wallonië aan de beurt. Het is dus niet een zoektocht naar de grootste, oudste of zelfs de mooiste boom, maar naar een boom die mensen met elkaar en met de natuur verbindt.

Iedereen heeft wel een bijzondere binding met een boom: de eik waarin je vroeger speelde als kind, de grote beuk waar de familie iedere zondag langs wandelt, of zelfs de notelaar in de eigen achtertuin:

- Individuen, verenigingen, gemeentes, jeugdbewegingen: nog tot 15 juli kan iedereen zijn of haar lievelingsboom nomineren via de website www.boomvanhetjaar.be
- Op 4 augustus maakt de professionele jury de regionale laureaten bekend die het tegen elkaar zullen opnemen om dit jaar de felbegeerde titel van Belgische Boom van het Jaar in de wacht te slepen.


In 2016 ontving de wedstrijd meer dan 15.000 stemmen uit heel Vlaanderen en ging Massemen er met de prijs vandoor. Naast deze mooie titel kreeg de Massemse dorpslinde (foto) een verzorgbeurt van Bomen Beter Beheren, de beroepsvereniging van boomverzorgers, en legde landschapsbureau Landmax een mooi parkje aan. In de Europese wedstrijd eindigde de Dorpslinde op een mooie 12de plek.
Deze wedstrijd wordt georganiseerd door SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Fonds Baillet Latour, in samenwerking met ANB, BOS+, ELO, Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en de Koninklijke Belgische Bosbouw Maatschappij.

Vlaanderen weer op zoek naar de Boom van het Jaar 2018