Lo-Reninge > Nieuws

Nieuws

 

 

04-05-2018
Appelboom met vijf verschillende soorten op Speelpark De Large in Lo
De Nationale Boomgaardenstichting creëerde vijf appelbomen met vijf verschillende appelsoorten. Radio 2 zocht in elke provincie een plaatsje voor de bomen. In West-Vlaanderen werd de appelboom op woensdagnamiddag 2 mei geplant op het speelpark De Large bij de nieuwe verkaveling in Lo.

Radio 2 zocht per provincie samen met de luisteraars een geschikte plek voor de appelboom. Bedoeling is dat de vruchten nog jaren kunnen geplukt worden. "We wilden onze boom liefst op een educatieve plaats waar je uitleg kan krijgen over het enten van bomen", aldus Radio 2. "De familieboom is eigenlijk een miniboomgaard: 5 appelbomen in één. Nu de tuinen kleiner worden, moeten we creatiever omspringen met de ruimte die we hebben. Bovendien bestuiven de verschillende soorten mekaar, waardoor de opbrengst groter is. Dit jaar zal de boom nog moeten wennen aan z'n nieuwe plek. Maar volgend jaar is het feest onder de boom."


Boom in Lo

De appelboom werd geplant in een speelpark in de Large, een nieuwe verkaveling niet ver van het centrum van deelgemeente Lo. Daar worden 47 nieuwe woningen gebouwd. Er staan er nu al een 15-tal. Er worden vandaag in die wijk al volop kindjes geboren. Het stadsbestuur gelooft sterk in dit soort initiatieven waarbij mensen worden samengebracht. De verbondenheid wordt op die manier verhoogd en dat is wat onze lokale samenleving nodig heeft.

De Large, die vandaag al heel mooi is, zal dienst doen als een plek waar jong en oud mekaar zullen kunnen ontmoeten. Als stadsbestuur kunnen we dit alleen maar toejuichen.


Nationale Boomgaardstichting en appelsoorten

De Nationale Boomgaardenstichting ijvert voor het behoud van oude appelvariëteiten. Daarom dat op de familieboom ook allemaal appels staan met een lange geschiedenis. Bovendien hebben ze allemaal een ander verhaal, want ze komen allemaal uit een andere provincie. West-Vlaanderen krijgt de 'Essching' op de bomen. Deze iets zuurdere appel is onder meer geschikt voor de bereiding van appelmoes. De 'Essching' wordt begin oktober geplukt en kan bewaard worden tot april of mei.
De 'Keuleman' zal de provincie Limburg vertegenwoordigen aan de appelboom. Deze appel met licht zure smaak is een typische keukenappel, geschikt voor het persen van sap en het maken van stroop. De 'Keuleman' is vanaf de eerste helft van oktober plukrijp. De 'Keiing' komt van Antwerpen. De appel werd vroeger in de Antwerpse boomgaarden geteeld en heeft een groene tot rode kleur. Deze sappige appel kan vanaf half oktober geplukt worden. De 'Reinette Hernaut' vertegenwoordigt Vlaams-Brabant. Deze appel doet het goed in verschillende fruitstreken. Hij is sappig, fris en zoet, uitstekend dus als dessertappel. De appel 'Trezeke Meyers' komt uit Oost-Vlaanderen. De appel is een echte ancien, want hij bestaat al meer dan honderd jaar. 'Trezeke Meyers' is zoet van smaak en hij wordt lokaal gebruikt voor fruitwijnen.

Appelboom met vijf verschillende soorten op Speelpark De Large in Lo