Lo-Reninge > Nieuws

Nieuws

 

 

27-02-2018
‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen' brengt luchtkwaliteit in kaart, in grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit

De Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard lanceren het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Dat is een grootschalig burgeronderzoek, waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit in hun straat meten. "Door stikstofdioxide (NO2) te meten, krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Vlaanderen", zegt prof. dr. ir. Filip Meysman (UAntwerpen), die het project leidt.

20.000 Vlaamse burgerwetenschappers 

CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een burgeronderzoek waarbij de hele Vlaamse bevolking actief betrokken wordt bij wetenschappelijk onderzoek. Het project heeft 20.000 meetpakketten ter beschikking. Dat zijn borden met twee buisjes die gezinnen, bedrijven, scholen en organisaties aan een raam hangen. Na een maand worden ze ingeleverd en analyseren wetenschappers de data die uit de stalen komen. De resultaten worden bekendgemaakt in september 2018.

Het doel is de luchtkwaliteit gedetailleerd in te kaart brengen via de meting van stikstofdioxide (NO2). NO2 is een goede indicator voor luchtvervuiling door verkeer. CurieuzeNeuzen Vlaanderen is meteen het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit, uniek in zijn schaalgrootte.

Tot en met 19 maart kan iedereen in Vlaanderen (zowel particulieren, bedrijven, organisaties als scholen) zich inschrijven om een meetinstallatie op te hangen. Op die manier wordt de luchtkwaliteit op het adres nauwkeurig in kaart gebracht.

De meting duurt een hele maand en loopt van zaterdag 28 april tot zaterdag 26 mei 2018.
 

Inschrijven kan via http://standaard.be/curieuzeneuzen.

 

‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen' brengt luchtkwaliteit in kaart, in grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit