Lo-Reninge > Mobiliteit

Mobiliteit

Mobiliteit heeft een belangrijke functie in onze samenleving.  We verplaatsen ons om naar het werk of naar school te gaan, om inkopen te doen, om ons te ontspannen of om op vakantie te gaan.  Het verkeer en de verkeersinfrastructuur zorgen evenwel voor tal van problemen, zoals files, verkeersongevallen, luchtverontreiniging, geluidsoverlast en versnippering van de natuur.

Fietsen

De fiets is een prima alternatief voor de wagen. Zeker voor ritten van relatief beperkte afstand! Naast de milieu- en financiële winst hebt u ook telkens een gezonde portie beweging!

Milieuvriendelijk rijgedrag

Milieuvriendelijk rijgedrag is een slimme manier van rijden, met een lager brandstofverbruik, minder uitstoot van broeikasgassen en minder ongevallen. Het is een aangepaste rijstijl die het beste past bij moderne motoren. Hier volgen enkele tips:

 

 • Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling: bij maximaal 2500 toeren voor benzine en LPG en bij maximaal 2000 toeren voor diesel. Dit is slechts een vuistregel. Het optimale toerental verschilt per motor en hangt ook af van de verkeersomstandigheden en het weer. In de meeste autohandleidingen staan de optimale toerentallen voor het opschakelen vermeld.
 • Rij zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling.
 • Anticiperen: kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer.
 • Laten uitrollen: moet u snelheid minderen of stoppen, laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.
 • Nog enkele extra tips:
 • Zet de motor ook af bij korte stops: bvb. bij een spoorwegovergang, voor een verkeerslicht of wanneer u iemand afhaalt. Start u weer, doe dit dan zonder gas te geven. Vuistregel is dat het bij langer dan 1 minuut stilstaan al zinvol is om de motor af te zetten. Vergeet wel niet rekening te houden met de verkeersveiligheid.
 • Bij de meeste moderne auto's (vanaf 1990) mag het gaspedaal bij het starten niet worden ingetrapt.
 • Een milieuvriendelijke rijstijl rendeert enkel op voorwaarde dat de motor goed onderhouden is.
 • Het gewicht van een voertuig heeft grote invloed op het brandstofverbruik. Dit geldt zowel voor het eigen gewicht van de auto, als voor alle extra gewicht bvb. 100 kg in de bagageruimte zorgt in een middenklasseauto van 1500 kg voor een extra verbruik van circa 7 %.
 • Ook de aërodynamica heeft invloed op het brandstofverbruik. Accessoires die de aërodynamica verstoren zoals een bagagedrager op het dak, skiboxen en fietsdragers zorgen voor een hoger brandstofverbruik.
 • Het is ook belangrijk om maandelijks de bandenspanning te controleren.
 • Accessoires zoals airconditioners, grote geluidsinstallaties en achterruitverwarming kunnen het brandstofverbruik ook aanzienlijk verhogen. In het algemeen verhoogt een ingeschakelde airconditioning het brandstofverbruik met gemiddeld 10 %.

Milieuvriendelijke voertuigen

Hou bij de aankoop van een nieuwe wagen rekening met de energiezuinigheid. Vraag naar het CO2- en energielabel! 

Informatie over energiezuinige wagens: www.emis.vito.be/autoverbruik

 

Interessante websites

www.mobiwest.be

www.dorpsdienstnestor.be (klik linksboven op aanbod aanvullende hulp)